Mielellään olisi maailmassa muutakin muutettavaa kuin #viskigatet ja keskustelut olutrekkojen teippauksista, mutta jostain sitä on lähdettävä. Asia hiertää, koska se on absurdi ja kuvastaa miten rikki Suomi tällä hetkellä on. Näin vaalien alla nämä varmasti eskaloituvat entisestään, mutta annetaan vielä tuuletusta täältä Tallinnan puolelta.
Jos joku ei vielä tuntenut Sori Brewingia, me olemme ne suomalaiset jampat jotka äänestivät jaloillaan alkoholipolitiikasta ja perustivat pienpanimon Tallinnaan. Sanommekin aina, että byrokratiaa, verottajaa tai viranomaisia ei pääse täälläkään pakoon, mutta monta asiaa on paljon järkevämmin. Siksi täältä käsin on helpompi kasvaa vientipanimoksi kansainvälisille markkinoille. Mielummin olisimme synnyttäneet panimomme kuitenkin Suomeen.
Koska keskustelu on kiivaimmillaan, tuomme yhden näkökulman täältä puolelta Suomenlahtea. Jopa ulkomailla asuvalle suomalaiselle nämä alkavat kuulostaa absurdeilta asioilta, vaikka näin lähellä olemmekin. Kirjoitimmekin aiheesta kokoelman hulluimmista.
Hyvät uutiset pienpanimorintamalta
[pullquote align=”right”]Laitila ilmoitti lähtevänsä viemään ulkomaille ja Pyynikin käsityöläispanimo kasvattavansa tuotantoaan tuntuvasti.[/pullquote]Keskusteluun tuotiin vuosiin yksi parhaista kädenojennuksista kasvaville ja yhä enenevissä määrin työllistäville pienpanimoille, sillä hallituksen toimesta tuotiin pöydälle ehdotus verohuojennusten rajojen korotuksesta (lähde). Lähtökohtaisesti ei pitäisi olla tarvetta korjata markkinaa verohuojennuksin, mutta Suomi on rikkonut normaalin markkinan niin pahasti verotuksella ja kurituksella, että korjausliike on tarpeen. Vanhat verorajat eivät kestäneet enää pienpanimoiden kasvua ja monesti pienpanimon vaikea harpata kasvua tarpeeksi yli seuraavan veroporrastuksen. Pienistä näitä on monta, mutta suuremmista yksi selvästi poteroonsa jäänyt oli Laitilan Panimo. Uutiset veroportaiden korjauksesta kirvoittikin innostusta pienpanimoissa, sillä Laitila ilmoitti lähtevänsä viemään ulkomaille (lähde) ja Pyynikin käsityöläispanimo kasvattavansa tuotantoaan tuntuvasti (lähde). Samanlaista kehitystä tapahtuu myös kaikessa hiljaisuudessa kulisseissa.…ja sitten ne huonot uutiset
Panimoliitto, joka pitkään on ollut panimopuolelta ainoa aktiivinen äänitorvi, alkoi kampittaa omaa alaa, tarkemmin sanottuna pienpanimoita. Tanskalaisiin megapanimoihin ilmeisesti iski kateus ja nyt he haluaisivat torpata ylärajan korotukset. Tämä on tavallista jo Yhdysvalloissa, sillä pienpanimot ovat jo ajaneet Budweiserin myynnin ohi ja bulkkilager-panimoita ahdistaa kehitys (lähde). Panimoliitto aloitti huutelun siitä, että pienpanimoiden määritelmän alla ei tulisi saada tehdä oluita marketeille, yrityksille tai muutenkaan omilla etiketeillä, koska lisenssivalmistamisen ja sopimusvalmistamisen tulkinta on epäselvää (lähde).
[pullquote align=”left”]Valo on sammutettu tunnelin päässä, kun omatkin jo alkavat puremaan.[/pullquote]Mikäli pienpanimot eivät voisi valmistaa sopimuksella olutta, tämä haittaisi varmasti erityisesti uusien pienpanimoiden toimintaa, jotka ovat tehneet oluita erilaisiin tapahtumiin ja yrityksille (lähde). Samalla pienpanimot eivät enää voisi auttaa toisiaan lainaamallaan kapasiteettiaan tuotannon keskeytyessä, kuten usein on ollut tapana. Eniten aiheessa Panimoliittoa hiertää heidän liittoon kuulumaton Laitilan Panimo, joka on tehnyt Lidlille mm. grillimaisteri-oluen (lähde). Panimoliittoon kuuluu myös isoja pienpanimoita, jotka tekevät jossain määrin samanlaisia sopimusoluita. Nähtäväksi jää heidän reaktio tanskalaisten megapanimoiden masinoimaan kampitukseen.Panimoliiton ulostulo oli kuitenkin haitaksi koko alalle, jolta kaivattaisiin yhtenäistä järjen ääntä. Tässä kohtaa viimeistään varmaan alan toimija huomasi, että valo on sammutettu tunnelin päässä, kunomatkin jo alkavat puremaan. Panimoliitto vei asian sen verran pitkälle, että toimitti eduskunnalle lausunnon aiheesta (lähde).
Edes valvova viranomainen ei enää tiedä missä mennään
[pullquote align=”right”]Jos joku luo typerän lain, niin edes viranomainen ei noudata sitä.[/pullquote]Emme anna synninpäästöä kenellekään tässä, mutta myönnämme että valvovan viranomaisen työstä on tehty hankalaa. Tosin, esimerkiksi Saksassa on tavallista, että jos joku luo typerän lain, niin edes viranomainen ei noudata sitä. Kuulostaa ehkä erikoiselta, mutta mukavan inhimilliseltä. Ei tosin sovi suomalaiseen mentaliteettiin, että sääntöjä (niitä typerämpiäkin) ei noudatettaisi. Näitä lakeja siellä ovat mm. monet nautintoaineisiin liittyvät rajoitukset. Meillä viranomainen hykertelee kun tulkitsee uusia sääntöjä kuin piru raamattua, hyvin mielivaltaisesti. Hiljattain aiheesta oli pinnalla episodia kun Saimaan Juomatehdas sanoi, että heidän teippauksia ei Valviran antaman tulkinnan mukaan tarvitse ottaa pois autoista. Valvira kiirehti tähän vastaamaan, että kyseessä on valhe, mutta Saimaan puolelta vakuutetaan että kysymys ja vastaus olivat selkeitä. (lähde)Monet vakuuttavat, että kyllähän se sitten muuttuu kun vaaleissa valitaan fiksumpaa väkeä Arkadianmäelle. Ei se muutu. Naruja vedellään enimmäkseen muualta kuin Arkadianmäeltä, siellä vain löytyy kynä jossa on mustetta. Taustavaikuttajissa ovat THL, Ehyt, valvovat virastot sekä muut tahot joille on myönnetty oikeus toimia asiantuntijoina aiheesta. Todellisuudessa näiden tahojen ainoa agenda on nollatoleranssi alkoholille, jonka vuoksi onkin erikoista, että heille on annettu kaikkeen valmisteluun ja kommentointiin niinkin suuri valta. Eipä silti, kansanedustajat ovat melkein ainoita jotka voivat tehdä tuohon muutoksen. Kaikenlainen kehitys mihinkään suuntaan on poistettava ja tavoite on mielummin poistaa olut, viini ja väkevät koko maasta. Silti, jokainen toimija haluaa samaa pienpanimoita myöten – minimoida haittoja. Toinen agenda tulisi mielestämme olla kaikilla tahoilla myös maksimoida hyötyjä. Miksikö? Kerromme lyhyesti.
Mitä hyötyjä pienpanimot toisivat vapaassa maassa?
Kirjoitimme aiheesta taannoin laajemminkin, mutta kerrataan lyhyesti miten muualla. Ensimmäinen juttu on tärkeä, eli pienpanimot luovat ympärilleen huikeilla kertoimilla työllisyyttä. Kun pienpanimo tuottaa noin 500 000 litraa, se työllistää keskimäärin 7-12 ihmistä. Samaan aikaan panimo työllistää suomalaista mallasteollisuutta, kuljetusyhtiöitä, markkinointitoimistoja ja ravintoloita. Ja kun hyvät pienpanimotuotteet toimivat vetonaulana ravintolaan, kuka ties viihtyvyyttä lisätään livemusiikilla ja tapahtumin. Ilan päätteeksi ehkä iltaruokaa ja taksi kotiin. Olut on siitä hyvä tuote, että sen luoma työllistämiskerroin on suuri ja ketju on pitkä. Tämä on tiedostettu Yhdysvalloissa monissa osavaltioissa, jonka vuoksi sääntelyä on alettu purkaa urakalla (lähde). Työtä syntyy myös sinne, missä sitä ei aiemmin ollut, sillä panimoita harvoin perustetaan keskustaan kalliisiin neliöihin. Tämä ei ole mikään uusi temppu, vaan panimot ovat olleet merkittävä elinvoiman lähde kautta aikojen, tästä voi kysyä kokemuksia ihan vaikka Keski-Euroopan maista.
[pullquote align=”right”]Tämä on tiedostettu Yhdysvalloissa monissa osavaltioissa, jonka vuoksi sääntelyä on alettu purkaa urakalla.[/pullquote] Mitä se sitten edellyttäisi, että pienpanimot loisivat yhtä isoin kertoimin työtä ja hyvinvointia Suomeen? Ensiksi tietenkin markkinahäiriöiden minimointia. Yksi merkittävimmistä rajoituksista on monopolimyynti. Samaan aikaan panimot ovat saaneet antaa potkuja graafikoille ja markkinointimiehilleen, sillä markkinoinnin rajoitukset ajaa suppeampaan valikoimaan markkinointityökaluja.Onneksi Suomi on osa EU:ta, muuten kieltolaki olisi jo. Hauska juttu kertoa täällä muille alan toimijoille ovat aina nämä suomalaiset rajoitukset. Eivät usko hetkeäkään, että puhuttaisiin totta, sen verran absurdeja ovat. Muun muassa se, että me voisimme teipata rekan Sori Brewingin logoin ja kuvin oluista kunhan olemme Viron kilvissä. Sen sijaan suomalainen kuljettaja joutuu pistämään muutaman tuhannen euroa ja maalamaan rekan uudestaan. Vastaliikkeenä yritykset tarjoavatkin palveluita siirtää koko yritys Suomesta Viroon halvemmalla kuin yhden rekan teippaaminen.
Mites ne prosenttirajat?
Poliitikot keskustelevat vuoron perään, mikä olisi se sopiva prosenttiraja oluelle maitokaupassa. Prosenttirajat Suomessa tulevat vanhasta verolaista ja ovat keinotekoisia, oluen käyttävä hiiva ei niitä tunne. Tanskalaiset megapanimot Sinebrychoff ja Hartwall olisivat varmasti mielissään ehdotetusta 5,5 % rajasta (lähde). Se rajaisi vielä sopivasti suurimman osan pienpanimoiden suosimista suosituista oluttyyleistä, kuten IPA, Imperial Stout ja monet muut. Pohjoinen erikoisuus on vedellä keinotekoisia rajanvetoja ja ihmetellä miksi ne eivät toimi.
[pullquote align=”left”]Prosenttimääräiset rajoitukset eivät ole tätä päivää, ne ovat kieltolaista toipuvasta Suomesta.[/pullquote] Mikä sen rajanvedon sitten tulisi olla? Eräs poliitikko kysyi tuota meiltä ja jouduimme myös sitä pohtimaan. Olemme jo tottuneet vapauteen siinä määrin Tallinnassa asuessa, ettei tuota enää osaa edes ajatella. “Joku sen kuitenkin tarvitsisi olla”, tuli vaatimus. No siinä tapauksessa. Jos jokin rajoitus tarvitsee olla, olkoon se käymisteitse valmistaminen (mm. olut ja viini valmistetaan käymisteitse). Prosenttimääräiset rajoitukset eivät ole tätä päivää, ne ovat kieltolaista toipuvasta Suomesta. Ai että sitten viinalager löytää kaupan hyllyyn? Ei löydä. Panimot tekisivät keskenään herrasmiessopimuksen siitä, kuten ne ovat tehneet täällä Virossakin. Täälläkin todettiin, että se ei ole kenenkään edun mukaista tehdä viinalageria. Siihen ei tarvinnut valtion tulla väliin.Mitä tapahtuu vaalien jälkeen?
[pullquote align=”right”]Päätöksenteko on rikki.[/pullquote]Aletaan olla siinä vaiheessa, että huutelua joka suunnasta on niin paljon, että itse asiaa kukaan ei kuule ja huutajakin varmaan ehtinyt unohtaa viestinsä. Vaalit tulevat ja jokainen ehdokas lupaa mitä vain päästäkseen eduskuntaan. Eletään kliimaksin hetkiä ja aihe on monen sydäntä lähellä, sillä se symboloi helposti ja ymmärrettävästi sitä byrokraattista hullutusta, mikä Suomessa on meneillään. Suomen pääministeri Stubb sanoi, päätöksenteko on rikki. Se pätee myös tähän. Me emme usko että vaalien jälkeen mikään on toisin. Muutos tapahtuu ennen vaaleja, jos on tapahtuakseen. Sitä ennen äänen ja viestin pitäisi olla yhtenäinen. Suomalaiset ovat ennen olleet hyviä järjestäytymään, nyt on aika myös siihen. Oli se sitten Tolkku käteen, Juomasuositukset fb-sivu, Huikkavinkki -sivu tai vaikkapa ruohonjuuritasolla suosikkipienpanimon julkinen selkääntaputus.On aika uskaltaa olla sivistysvaltio, nauttia juomistamme sivistyneesti, sivistyneesti nostaa lasi ilmaan ja nauttia ääneen.