Viski-Tumblr -blogin antia

Viski-Tumblr -blogin antia

Suomessa aina luulee, että sääntelystä, sensuurista ja vapauden rajoittamisesta on jo nähnyt kaiken, mutta viranomainen se osaa aina yllättää. Tämä blogaus kumpuaa viimeisimmästä #viskigate’sta, jossa Aluehallintovirasto vihjasi välillisesti kahdelle suomalaiselle itsenäiselle blogaajalle, että mikäli nämä eivät ota blogeistaan viskiin viittaavia juttuja OlutExpo-blogauksiensa yhteydestä, Olut Expo 2014 ei saisi anniskelulupia (ennen Olut & Viski Expo, heiltä myös kielletty sanan käyttö tapahtuman nimessä). Tapahtuman järjestäjän talous oli siis riippuvainen nyt kahden itsenäisen blogaajan myötämielisyydestä. Tämä siis 2000-luvun Suomessa.

[pullquote align=”right”]Kun kiellät jotain, se kiinnostaa yleisöä kahta kovemmin[/pullquote] Samaan aikaan blogaajat tekivät sen mitä osaavat parhaiten, eli kirjoittavat ja kommentoivat. Helsingin Sanomat tarttui JaskanKaljojen juttuun ja haastattelivat näitä herrasmiehiä. Seuraavaksi alkoikin kuuluisa Streisandin ilmiö eli kun kiellät jotain, se kiinnostaa yleisöä kahta kovemmin. Tämä sama ilmiö on laajemmassakin mittakaavassa nähty kieltolakien aikoihin ja myös nykyisessä Iranissa, jossa alkoholin totaalikielto on aiheuttanut sen, että juoppoja on enemmän kuin Venäjällä.

Glenmorangie sulki sivunsa suomalaisilta

Glenmorangie sulki sivunsa suomalaisilta

Markkinoinnin peruskurssin opiskelleet tietävätkin sen, mitä Valvira ja Aluehallintovirasto ei tunnusta: markkinoinnilla ei ole osoitettu suoraa kausaliteettia siihen, että ihminen alkaisi juoda enemmän. Ihminen voi tosin juoda laadukkaammin ja sivistyneemmin tiedon lisääntyessä. Tämä tieto ollaan nyt piilottamassa Suomesta.

Pelottavaa on, että tunnettu viskitislaamo Glenmorangie reagoi jo ja sulki sivustonsa suomalaisilta, varmaan siksi että saavat pitää tuotteensa Alkon hyllyssä. Hauskaa silti on tämän aiheuttamat pop-kultturin ilmiöt, kuten vaikkapa tämä parodia-viskiblogi Tumblrissa ja lukuisat hauskat postaukset, mitä #viskigate tai #viski hash tageilla löytyy Twitteristä. Julkisuuden henkilöt tällä aiheella jo ratsastavatkin ja seuraavaksi varmasti seuraavat myös poliitikot. Irtopisteitä on tarjolla paljon, mutta katsotaan vuoden päästä, miten nuo pisteiden keräilyt sitten muuttuivat teoiksi.

Markkinointi ja Mainonta -lehti muistuttaakin, että muun muassa isoilla lehtitaloilla on mahdollisuus sanoa Valviralle ja muille viranomaisille vastaan. Näin Kauppalehtikin teki sen saadessaan huomautuksen Sikariklubi-palstastaan. Markkinaoikeus katsoo, että sananvapaudella on vielä perustuslaillinen suoja. Pieni ja lainkuuliainen blogaaja ei tähän uskalla ilman apua lähteä. Siksi tuen pitää tulla meiltä muilta. Kun pienempää kiusataan, mennään joukolla väliin.

Mitä sitten tapahtuu?

[pullquote align=”left”]Alkoholipolitiikka tulee olemaan kovin keskusteluaihe vaalien alla[/pullquote]Kovaäänisetkin kohut menevät ohi, niin ainakin Aluehallintovirasto, Valvira ja Ismo Tuominen varmasti toivovat. Me toivomme että rähinä jatkuu myös eduskuntavaalien yli. Sen ennustamme, että alkoholipolitiikka tulee olemaan kovin keskusteluaihe vaalien alla, mutta vaalien jälkeen muutosta tuskin nähdään.

whisky

Kielletäänkö paita, jossa Muumipappa tonkii viskilaatikkoa?

Sanojen pukeminen teoiksi ei ole aina suomalaisilla poliitikoilla se vahvin puoli, sillä demokratian yksi ominaisuus on pitää huoli hitaasta kehityksestä ja siitä, että virkamieskoneisto saa tahtonsa läpi. Tätä virkamieskoneistoa on niin Valvira, Tulli, Aluehallintovirasto, Alko, Sosiaali- ja Terveysministeriö sekä muut tahot, joiden leipä on siitä kiinni, että Suomi on alkoholin Pohjois-Korea. Ongelma on myös siinä, että demokratian keinoin näitä ihmisiä ei pystytä vaihtamaan, sillä demokratia ei ulotu virastoihin asti. Eli toisin sanoen, vastaus otsikon kysymykseen siitä, mitä nyt tapahtuu: ei mitään.

Samaan aikaan viskitislaamolla

[pullquote align=”right”] Laatuviski onkin maamme pahin vitsaus[/pullquote]Kaverimme perustavat hienoja viskitislaamoita Suomeen ja nimeltä mainitsematon tislaamo onkin jakanut paljon kokemuksia tislaamon näkökulmasta. Viranomainen tekee kaikkensa, jotta näitä yrittäjiä voitaisiin kampittaa, sillä laatuviski onkin maamme pahin vitsaus. Selvitystä selvityksen perään pyydetään, oli se sitten tuotteen nimen näkyminen tai ymmärryksen puuttuminen siitä, miten viski voikaan haihtua kypsymisen aikana tynnyrissä.

Lupaamme syödä hattumme, kun Piritorilla tulee vastaan rappioalkoholisti Rye Ryen, Helsingin tislaamon tai Teerenpelin viskipullo kourassa. Viranomaiset voisivat käyttää energiaa siihen, että keskityttäisiin auttamaan ongelmakäyttäjiä ja riskiryhmiä ja jätettäisiin hyvään suuntaan kehittyvä alkoholikulttuuri rauhaan. Kerrankin Suomessa olisi mahdollista olla mukana siinä positiivisessa kehityksessä, jota maailmalla tapahtuu. Tätä tosin ei Suomessa tilastoida, mitata tai seurata, sillä alkoholipitoiset tuotteet ovat kasvottoman virkamieskoneiston näkökulmasta ongelma, joka tulee hävittää Suomesta. Kirjoitimme tästä aiheesta vuosi sitten blogissamme tekstin, joka sai melkein 150 000 lukijaa.

Olemme erittäin tyytyväisiä siihen päätökseen, että päätimme perustaa panimon Tallinnaan, sillä seuraavaksi sananvapauden ja markkinoinnin rajoittaminen iskee vuodenvaihteesta myös panimoalaan. Ei se helppoa täälläkään ole, mutta ei tämä sentään Pohjois-Kor…Suomi ole. Teemme voitavamme täältä käsin, jotta suomalaisetkin sensuuriviranomaiset joutuvat pysymään hereillä.

Mitä voin tehdä?

IMG_7590

Tässä muutetaan panimolaitteistoa Suomesta Viroon

Jokainen voi tarttua haasteeseen siitä, miten pitää kiinni oikeudestaan kehittyvään kulttuuriin, myös alkoholin osalta. Jokaisella on yksityishenkilönä vielä sananvapaus (blogaajilla näemmä ei), joten tiedonvälitys on sinun käsissäsi. Kehaise hyvää viskiä ääneen ja kerro kaverille jos joit loistavan oluen. Panimoille ja tislaamoille ei ole jätetty liikaa työkaluja, joilla pitää ääntä itsestään ja lopulta tämä voi johtaa siihen, että he liittyvät seuraamme Viroon tai pistävät pillit pussiin. Jos viranomaisista on kiinni, niin ihmiset saavat juoda alkoholia, kunhan eivät tiedä mitä juovat tai mistä se on tullut.

[pullquote align=”right”] Tämä on meidän kaikkien yhteinen alkoholiongelma. [/pullquote] Vakavammin sanottuna: keskustele kansanedustajien ja ehdokkaiden kanssa, juttele virkamiestutun kanssa aiheesta tai jaa vaikkapa tämä blogipostaus. Pahin pelko on, että tästä ei puhuta tai ongelmaa hyssytellään. Ei anneta positiivisen kehityksen suomalaisessa juomakulttuurissa valua harakoille sillä, että myönnyttiin jälleen yksiin järjenvastaisiin sääntöihin. Tämä on meidän kaikkien yhteinen alkoholiongelma.

Lisäys: Kohun jälkipuintiin vielä tapahtumajärjestäjä Mikki Nymanin -vastine, kohun keskipisteen AVI:n vastine ja bloggaajien JaskanKaljat/Mushimalt -vastine.

[hr]

sori_expoP.S. Kapinoi, mene Olut & Viski Expoon! Ennustammekin Suomen Olut & Viski Expolle hyvää kävijämäärää. Sen lisäksi että tapahtumassa on tarjolla oikein hyviä viskejä ja oluita, siellä voi tunnustella sitä positiivisen kehityksen henkeä, joka tapahtuu myös Suomessa.

Sori Brewing on kantamassa myös kortensa kekoon ja löydätkin meidät makua täynnä olevien, Investor IPA:n, Out of Office Session IPA:n sekä yhden tumman uutuusoluen kera messuilta rähisemästä.